Blanda stadsliv med landsbygd i Skåne

Jag trivs bäst i öppna landskap sjöng Ulf Lundell under åttiotalet och är numera bosatt utanför Kivik sedan några år tillbaka. Väldigt många av just Sveriges kulturpersonligheter har valt att bosätta sig i nere i Österlen eller skaffa lantställe och detta märker man inte mist på det stora kulturella utbudet som finns i trakterna. En bra kombination för den som vill besöka trakten och blanda stadsliv med landsbygd är att ha sitt boende i Malmö och ta bilen till de många sevärdheterna. Det går väldigt lätt att blanda en god dos av historiska sevärdheter med konstutställningar och glasblåserier med mera. Några av de mest berömda historiska landmärkena är:

  • Ale stenar – en skeppssättning bestående av 59 kvartssands stenar från tiden kring 400-900 e.Kr. med en utsikt mot Borgholm.
  • Glimminge hus – Sveriges bäst bevarade borg från medeltiden.
  • Kungagraven i Kivik – en gravplats från bronsålderns som är ca 3300 år gammal.

Många av dem som besöker Kivik brukar försöka planera in att komma kring skördetiden av äpplen samt se det konstverk som ställs ut gjort av enbart just äpplen. Det är en enorm tavla föreställande olika motiv från år till år och som går att beskådas under hela hösten på stadens torg. Äppelcider eller äppelmust är därför den mest populära drycken att inta i staden som är liten och gemytlig.

För den som vill njuta av mer livligt stadsliv kan en dag i Malmö vara lösningen. Staden erbjuder bra shopping, många event och varför inte passa på att se någon av de många föreställningarna på Malmö stadsteater eller njuta av nattens uteliv. Under oktober månad arrangeras en av årets största evenemang i staden med många musikscener och utställningar. Är man sugen på en ännu större stad går det tåg över Öresundsbron till Köpenhamn flera gånger dagligen från Malmö station.