Inför flytt till Stockholm

Att flytta till huvudstaden är någonting som är vanligt i alla länder, och likaså är det i Stockholm. I Sverige går tusentals flyttlass till Stockholm varje dag, och Stockholmsregionen växer så det knakar. 2012 var folkökningen i Stockholm 40 000 – och sedan dess har det säkerligen blivit ännu fler.

Det bor mer än 2 miljoner i Stockholm, detta enligt en kartläggning från Svenska Dagbladet 2012. Den visar på att 56 procent är infödda, och resten har tagit sig dit senare i livet. Främst kommer de som flyttar till Stockholm från Skåne, Uppsala eller Västra Götaland. Främst är de som flyttar till huvudstaden i åldrarna 20-25 år och något fler kvinnor än män är det som flyttar.

Om du är en av de som planerar att flytta från en annan ort till Stockholm finns det mycket att tänka på. Det är inte som att flytta inom samma ort, och det kan vara svårt att planera flytten om det är så att du inte befinner dig i närheten av den nya bostaden. En smart sak är att inför flytten se till att boka in dig på ett hotell i närheten av bostaden under en vecka om det är möjligt. Då kan du se till att ordna allt som måste ordnas, för att sedan ta hand om den gamla bostaden. Om du exempelvis ska på Östermalm i Stockholm, kan du då bo ett hotell i närheten och därifrån ta dig till möten med mäklare (för att skriva på papper och dylikt), lättare hitta en flyttfirma som kan hjälpa dig med dina saker och också se över hur du lättast tar dig till och från ditt nya hem (om du exempelvis behöver veta hur du åker till ditt nya hem). Det är praktiskt att göra så eftersom du då lättare kan hitta exempelvis flytthjälp på Östermalm, och inte råkar boka en flytthjälp som bor på helt fel sida av stan.

Andra bra saker att göra innan det är dags att flytta till den nya bostaden är att se över var mataffären som är närmast finns, kolla upp bra restauranger och fik samt kanske träffa någon som bor i närheten. Att flytta till en ny stad innebär vanligen att man inte känner så många. Numera är det lite lättare att lära känna nytt folk, tack vare internet. Du kan exempelvis träffa folk på appar som Tinder eller kolla in andra nätsajter där man kan prata med folk. På så vis kan du berätta om din situation, att du är ny i stan och inte känner så många. Då brukar folk vara väldigt öppna och ta med en på äventyr och på så vis har man snart träffat nya vänner.

Det är inte konstigt att folk vill flytta till Stockholm, det är verkligen en vacker stad och du gör helt rätt i att flytta. En rolig detalj på tal om att flytta till Stockholm är att programledaren David Letterman faktiskt ska ha sagt ”nu flyttar jag till Stockholm” efter ha sett duon First Aid Kit.