Med familjen i Göteborg

I detta inlägg går vi igenom vad som nyligen hänt i Göteborg, ett jordskalv som förvånat många med sin styrka, och entusiasmerat en del med skakningar och buller – barn givetvis. Vi skriver också om vad som går att hitta på när man tar med familjen till Göteborg.

321492-poeidon-goteborg-gothenburg-swedenJa nyligen skakades Sveriges bästkust och fiskestaden Göteborg av ett jordskalv, förvånansvärt stort för att vara i just Sverige. Ungefär 3.0 på Richterskalan uppmätte skalvet och det ska ha mullrat rejält, om än inte orsakat några skador, på varken byggnader eller människor, inte ens Landvetters flygplats påverkades. Detta skrivs det om i den lokala tidningen, Göteborgs-Posten. Många barn lär dessutom ha tyckt att det var roligt och lite spännande. Ändå bort till Lysekil och Lilla Edet kunde vibrationer kännas av, samt kraftiga ljud.

Ja det hör ju till ovanligheterna att det skälver till i vårt land, och i Göteborg, vilket givetvis är tur. Annat är det ju i länder så som Japan. Så sent som den 30 rapporterades det att ett jordskalv med en magnitud på 8,5, med epicentrum utanför Boninöarna i Japan. Landet är ett av de mest seismologiskt aktiva länder i världen. I flera minuter efter ett skalv kan byggnader skaka i huvudstaden Tokyo.

Men som besökande turist i Göteborg, jordskalv åsido, kan man gärna ta med hela familjen på en minisemester. Med en stor nöjespark med en grön kaninmaskot går det sällan fel, även sevärdheter som Universeum och Ostindiefararen Götheborg är roliga tilldragelser som passar de flesta åldrar – en fullriggare som är identisk med sin namne som år 1745 förliste utanför Älvsborgs fästning.

På Liseberg kan man göra följande:

  • Dundra med glädje och måhända viss bävan nerför djupa dalar med Balder,
  • Spegla sig skrattandes i Kristallsalongen.
  • Se artister sjunga
  • Gå på Lotta på Liseberg

Nöjesparken som för några år sedan firade hela 90 år levererar fortfara6353971-people-dance-during-rock-concertnde och fortsätter att göra det, med både åkturer på karuseller, artister och annat. Mer om detta går att läsa om i en artikel i SvD. Vi kan vidare läsa att staden är som gjord för att promenera i, med paradgator, avenyer, sköna stråk längs kajen och leka i stora parker.

För den mer historieintresserade kan ett besök på Nya Älvsborg vara väl värt en biltur, här finns det mycket att se både om man vill ha kultur eller känna av historiens vingslag. I Göta älvs mynning kan man skåda byggnaden som började byggas år 1653 och stod klar år 1701, för att försvara staden mot den danska flottan. Den har varit belägrad men aldrig blivit intagen av fientliga styrkor.

Hotell och upplevelser

Annat som man kan ta med barnen till är på upplevelsecentret på taket på Universeum, där kan barn leka med sju olika dinosaurier i naturlig storlek samt prova på att jobba som paleontolog och gräva efter dinosauriefossiler. En vistelse som sådan kräver allt som oftast en vistelse på hotell, hotell i Göteborg city finns det turligt nog gott om och olika alternativ för de som vill ha många att välja bland. Så ta med familjen till den vänliga och härliga staden Göteborg, här finns det något för alla att se och besöka.