Sjukskriver barnen för resor

Att Sverige är ett land  med en befolkning som älskar att resa är något som de flesta vet. Men att vi går till den gräns att vi väljer att sjukskriva våra barn från skolan för att åka på solsemester kanske inte är lika känt. 

21735-open-windowSemester är bra och något som får oss alla att fungera lite bättre. Har man barn i mindre åldrar som fortfarande har skola varje vardag att gå till får man planera in sina resor under sommar eller någon annat lov. Men, detta är det många som väljer att stå över. Kanske för att resorna då blir dyrare eller för att de anser att en sjukskrivning inte är så farligt.

Bryter mot skollagen

”Vi upplever att de flesta föräldrar förstår hur viktigt det är att eleverna deltar i undervisningen. Med de sjunkande elevresultat vi ser måste den självklara utgångspunkten vara att elever ska vara i skolan. Situationen för lärarna blir omöjlig om de ska behöva pussla ihop undervisningen utifrån att elever är borta i olika omgångar under terminerna. Det går ut över alla elever”(läs mer)

Som sagt så blir många påverkade av att fler och fler väljer att åka iväg när det mer passar föräldrarna i deras tuffa och tighta schema. Här bör man då ta sig en funderare. Att bli nekad ledighet och att då sjukskriva sitt barn är något som inte bör hända då skolan är en viktig del av ett barns liv och ser man hur sina föräldrar bryter mot regler kan barnet få uppfattning om att detta beteende är okej. Vad som bör göras är att planera in resor när det är grönt ljus att resa, exempelvis nu vid jullovet. Här kan du läsa mer om bra hotell inför resan.